Herkennen van (nep)leer

Leer is een geliefd product waar veel mee gewerkt wordt. Leer is een natuurlijk materiaal dat gemaakt is van dierenhuiden. Meestal worden daar koeien- of varkenshuiden voor gebruikt. Maar er zijn ook exclusievere leersoorten, afkomstig van krokodillen of slangen. Van leer worden vele producten gemaakt, dit kan gaan om lederen bankstellen en stoelen, lederen kleding en schoenen.

Hoe komt leer tot stand?

Na slachting van een dier wordt de huid grondig gereinigd. Immers er zitten bederfelijke resten vlees aan die eraf moeten om het leer te kunnen bewerken. De huiden worden eerst in koelcellen opgeslagen, waardoor het houdbaar kan blijven, voordat het verkocht gaat worden aan leerlooiers. De prijs die de leerlooier betaald voor de huiden hangt vooral af van de kwaliteit van de huid. De huid kan beschadigd zijn door littekens en wondjes. Ook de regio waar de huiden vandaan komen bepalen voor een deel de prijs. Vee wat in Europa rondloopt, worden over het algemeen beter verzorgd dan in bijvoorbeeld Zuid-Amerika. De leerlooier zal het belangrijkste proces voor leer gaan uitvoeren, namelijk het looien van de huiden. Looien houdt in dat de huiden voor altijd houdbaar worden gemaakt. Dit gebeurd door de huiden te voorzien van een conserveringsmiddel dat de eiwitten onoplosbaar maakt. Dit kan met diverse soorten conserveringsmiddelen.

Herkennen van (nep)leer
Leer is erg duurzaam materiaal

Wat is nepleer?

Nepleer wordt ook wel kunstleer, imitatieleer of skai genoemd. Het is de bedoeling dat het uiterlijk van nepleer zo dicht mogelijk echt leer benaderd. Ook nepleer is te gebruiken voor allerlei producten die ook van echt leder gemaakt worden, alleen is het een stuk goedkoper. Nepleer is niet meer dan kunststof, waarin de structuur van echt leder is gedrukt. In het verleden was kunstleer gemakkelijk te onderscheiden van echt leer, doordat nepleer niet luchtdoorlatend was. Tegenwoordig is het uiterlijk en de kwaliteit van nepleer zo goed, dat er ook luchtdoorlatende nepleer bestaat die niet van echt leer te onderscheiden is.

Hoe nepleer van echt leer te onderscheiden?

Als je een product van leer wilt aanschaffen, of het productomschrijving geeft aan dat het product van leer is, dan wil je wel de zekerheid hebben dat dit ook echt leer is en geen nepleer. Er zijn een aantal kenmerken, waaraan je dit kunt herkennen.

Geur
Echt leer heeft een specifieke geur. Vaak kan je direct aan de geur al herkennen of iets van leer is. Nepleer daarentegen is in principe geurloos of er hangt soms een chemische geur aan. Het eerste wat je dus zeker moet doen is het product besnuffelen.

Structuur
Bekijk heel goed de structuur van het leer. Echt leer heeft een onregelmatige structuur. Wanneer je een product ziet, waar het leer mooi glad is zonder enige krasje of onregelmatigheid, dan heb je waarschijnlijk met nepleer van doen. Wil je het goed controleren, dan heb je een vergrootglas nodig. Echt leer is voorzien van hele kleine gaatjes, waaruit de haartjes groeiden.

Temperatuur
Echt leer heeft de eigenschap dat het zich aanpast aan de omgevingstemperatuur. Wanneer je nepleer aanraakt zal het koud en levenloos aanvoelen.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *