Kapper

Wat is een kapper?

Een kapper of kapster is een persoon die voor zijn of haar beroep haar kan knippen, stileren of verven. Kappers doen dit over het algemeen in kapsalons, maar er zijn tegenwoordig ook volop thuiskappers te vinden. Ben je op zoek naar een kapper in Breda? Dan hoef je niet ver te zoeken, Salon Spiegelbeeld is een geweldige kapsalon in Breda

Het ontstaan van het kappersvak

Zolang er mensen zijn worden er al haren geknipt. In vroegere tijden werden haren niet geknipt met scharen, maar met scherpe stenen. Het knippen van het haar werd in de prehistorie over het algemeen uitgevoerd door speciale priesters, omdat men geloofde dat haar de ziel van de mens bevatte. Haren werden geknipt, zodat deze priesters, die hoog in aanzien stonden in die tijd, het haar van het kwaad konden ontdoen. Weer later, bijvoorbeeld in de tijd van de Romeinen, werd er geknipt met bronzen messen. De plaatsen waar de Romeinse barbiers haren en baarden knipten waren in die tijd echte ontmoetingsplaatsen. In de middeleeuwen was een kapper vaak ook tandarts en chirurgijn. Naast haren knippen bestonden zijn werkzaamheden voornamelijk uit het het trekken van tanden en kiezen en aderlaten. Na de middeleeuwen mocht dit alleen nog maar worden uitgevoerd door een chirurgijn en verloor het kappersvak veel van zijn aanzien, tot het dragen van pruiken in de mode kwam. In de afgelopen eeuw kwam er steeds meer variatie op het gebied van kapsels, mede door de komst van film, tv en tijdschriften. Zo werd in de jaren zeventig, dankzij onder andere de Beatles, het dragen van lang haar door mannen weer een trend en tegenwoordig zijn er elk seizoen wel weer nieuwe trends en kapsels die door kappers geknipt en gekapt kunnen worden.

Kapper
Je moet natuurlijk naar de kapper om je haar te laten knippen, maar het is meer dan dat.

Opleiding tot kapper

Een aankomend kapper of kapster volgt zijn of haar opleiding bij een regionaal opleidingscentrum of bij een particuliere school. Naast knippen leert een aankomend kapper ook permanenten, föhnen en verven en bijvoorbeeld het kappen van bruidskapsels. De opleiding tot kapper duurt gemiddeld zo’n twee tot drie jaar en tijdens de opleiding loopt een aankomend kapper ook stage bij een kapsalon, waar hij of zij het vak meteen in de praktijk kan leren en uitoefenen.

Dameskappers en herenkappers

Was er vroeger een duidelijk onderscheid tussen dameskappers en herenkappers, tegenwoordig knippen de meeste kappers zowel dames en heren. Wel zijn de ouderwetse barbiers, waar je als man bijvoorbeeld ook je baard en snor kunt laten scheren en knippen steeds meer in opkomst.

Een veelzijdig beroep

Tegenwoordig kun je bij een kapper niet alleen terecht voor het knippen en verven van je haar, maar ook het opsteken of invlechten van het haar, bijvoorbeeld voor feestkapsels of bruidskapsels behoort tot de mogelijkheden. Tijdens het knippen van het haar wordt niet alleen meer gebruik gemaakt van de traditionele schaar, maar ook van speciale messen om het haar te snijden of in laagjes te knippen. Kappers zijn altijd op de hoogte van de laatste trends op haargebied, dus wanneer je toe bent aan een nieuw kapsel kun je gerust eens langs de kapper gaan.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *